Dijaspora

Općina Velika Kladuša je Općina koja ima najbrojniju dijasporu u Bosni i Hercegovini. Procjenjuje se da trenutno u dijaspori boravi preko 20 000 građana Velike Kladuše. Najveći broj Kladuške dijaspore živi u SAD-u, zemljama Zapadne Evrope, Sloveniji i Hrvatskoj, a jedan broj ljudi živi i u Skandinavskim zemljama.

Dijaspora općine Velika Kladuša predstavlja veliki potencijal i snagu kako u društvenom životu tako i privrednom razvoju Općine Velika Kladuša. Kladuška dijaspora je jako aktivna na humanitarnom, sportskom i kulturnom planu a posebno su angažirani na održavanju kulture i historije našeg kraja.

Sa ponosom ističemo da su Kladuščani istaknuti građani svojih država, a neki su napravili uspješne karijere na poslovnom, sportskom, naučnom i kulturnom planu, danas su Kladuščani uspješni doktori, profesori, naučnici, poduzetnici, sportaši, glumci i prije svega marljivi radnici koji uvijek u srcu nose svoju Kladušu i svoje porijeklo. Naši građani koji žive i rade u inostranstvu su najveći promotori Velike Kladuše i uvijek se rado vraćaju i posjećuju svoj grad za vrijeme praznika i godišnjih odmora. 

Općina Velika Kladuša je u svakodnevnom kontaktu sa svojom dijasporom, te su zajednički realizirali veliki broj projekata posebno humanitarnih i poslovnih. Trenutno se u općini Velika Kladuša uz pomoć dijaspore realizira projekat Ministarstva za ljudska prava BiH, Švicarske Vlade, IOM-a i UNDP-a „Dijaspora za razvoj“ (D4D) koji za cilj ima zapošljavanje nezaposlenih osoba, posebno žena i mladih.

Pored ovog projekta Općina Velika Kladuša pruža administrativne usluge za dijasporu preko Ureda za dijasporu, od usluga posebno ističemo sisteme „E-matičar“ i „Servis 48“ koji građanima omogućuju lakšu i kvalitetniju komunikaciju i ostvarivanje prava u lokalnoj upravi.

Tokom ljetnih i zimskih praznika u Velikoj Kladuši boravi veliki broj naših sugrađana iz inostranstva. Zbog te činjenice, s ciljem pružanja što kvalitetnije kulturno-zabavne, sportske, izložbeno-prodajne i ugostiteljske ponude našim sugrađanima, od 2017. godine Općina je utemeljila i organizirala manifestacije „Kladuško ljeto“ i Kladušku zimu“, a od 2018. godine i manifestaciju „Kladuško proljeće“. Krajiški teferič, koji se organizira u sklopu „KLaduškog ljeta“, najposjećenija je manifestacija, koji se istovremeno održava u USA i Velikoj Kladuši i predstavlja svojevrsni most između Velike Kladuše i USA.

Dijaspore Velike Kladuše organizirana je velikom broju udruženja širom svijeta koji okupljaju građane Općine Velika Kladuša.

U Evropi i USA djeluje veliki broj udruženja i klubova koji okupljaju naše građane u inostranstvu od kojih ističemo: Zavičajni klub Zapadna Bosna Chicago, SC Krajisnik Waterloo, SC Krajisnik Saint Louis, Mladost Boise, Krajisnik Boise, West Bosnia Saint Louis, KUD Kolo Waterloo, Zavičajni klub Fort Waine Indiana, SC Krajisnik Utica, ASKO Dijamant Linz, Krajišnik Voralrberg i ostali.

VIJESTI DIJASPORA