Kultura

Kulturno umjetničko društvo ”Tono Hrovat”

KUD „Tono Hrovat“ Velika Kladuša, osnovan je 1952. godine i ima izuzetno dugu, bogatu i uspješnu tradiciju. Kud „Tono Hrovat“ djeluje pri JU Centra za kulturu i obrazovanje „Zuhdija Žalić“ Velika Kladuša.
Folklorni ansambl KUD-a „Tono Hrovat“ učestvovao je na mnogim smotrama, festivalima i drugim kulturnim manifestacijama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.
Svoj najveći uspjeh na jednoj međunarodnoj smotri postigao je na “MALTA INTERNATIONAL FOLK FESTIVAL 2004” osvajajući četvrto mjesto u ukupnom plasmanu i prvu nagradu za kostimografiju, pod nazivom «BEST COSTUME».
Najznačajnija turneja Folklornog ansambla realizirana je od 03. do 23. juna 2008. godine po Sjedinjenim Američkim Državama. U okviru ove turneje Folklorni ansambl učestvovao je na Prvom festivalu folklora u gradu Waterloo, a zatim je održao svoje koncerte u Des Moinesu, Čikagu i Waterloou.
Brojni su nastupi ovog društva u proteklim godinama kao što su nastupi na svim važnijim lokalnim manifesticajama u našem gradu te širom BiH u Ključu, Mrkonjić Gradu, Brčkom, Odžaku, Bihaću, Bužimu, Mostaru, Bosanskoj Otoci, Zenici, Rahiću, susjednoj Republici Hrvatskoj u Ogulinu, Vojniću, Slunju, Zagrebu, Kumrovcu, Topuskom, Glini, Virovitici, Stubičkim Toplicama, Sloveniji itd.
Gradski ženski hor osnovan je 2002. godine ima 25 stalnih članica. Kroz hor je prošlo oko 40-tak žena različite starosne dobi (od 15 do 60 godina). Repertar Gradskog ženskog hora je vrlo raznovrstan, izvode se obrade sevdalinki, starogradske i klapske muzike, klasične horske kompozicije, kao i pjesme zabavnog i narodnog karaktera. Sve kompozicije izvode se u tri i četiri glasa. Nastupa na svim manifestacijama u gradu, priredbama povodom državnih i vjerskih praznika, a uzeo je učešće i na smotrama horova u USK i FBiH.
Redovni su učesnici i organizatori humanitarnih koncerata.

 

Kulturno umjetničko društvo ”ABC Podzvizd”

12. decembra 2009. godine, u okviru Udruženja “ABC Podzvizd” održana je Osnivačka skupština Udruženja na kojoj je između ostalog osnovana i sekcija Kulturno-umjetničko društvo “ABC” Podzvizd.
Dugogodišnja želja da se pokrene jedna ovakva kulturna aktivnost napokon je realizovana. Stvorili su se minimalni uslovi kako bi se pokrenula ova aktivnost. Na Osnivačkoj skupšti izabrana je Skupština od sedamnaest članova, Upravni odbor sekcije KUD-a od devet članova, Nadzorni odbor od tri člana, te Sud časti od tri člana.
Novoosnovani KUD radi u prostorijama OŠ “Podzvizd”. Usvojen je i Program rada folklorne sekcije, te zaključci da se formiraju i druge sekcije kulturno-umjetničkog stvaralaštva kao što su dramska, muzička, ritmička i druge sekcije koje bi svojim djelovanjem doprinosile kulturnoj aktivnosti našeg Podzvizda.
Nakon Osnivačke skupštine intenzivno se krenulo sa radom, te smo u svega tri mjeseca uspjeli uraditi koreografiju i nastupiti na Međunarodnoj takmičarskoj smotri, za djecu, “Zvuci Evrope” u Mrkonjić Gradu, koja je održana 10.04. 2010. godine. Ovim veoma značajnim i nadasve uspješnim nastupom( osvojene tri nagrade) naše Kulturno-umjetničko društvo je nadmašilo očekivane i zacrtane ciljeve prema kojima se očekivalo da se prvi nastup izvede krajem 2010. godine.
KUD “ABC” Podzvizd je najmlađe kulturno-umjetničko društvo na području općine Velika Kladuša. Osnovano je s namjerom da se prvenstveno mladi okupljaju i uče o narodnim običajima i plesovima Cazinske krajine, BiH i drugih zemalja.
Kontakt: Tel/fax: 037 718 923; mob. 061 742 226; E-mail: abcfolklor@gmail.com

 

Kulturno umjetničko društvo ”Biser”

Udruženje je osnovano 14.04.2006. godine, sa osnovnim ciljevima čuvanja, unapređenja, razvoja i javnog prezentiranja kulture Bosne i Hercegovine na području tradicije folklornih igara i vokalne instrumentalne muzike, permanentno izučavanje folklornog stvaralaštva u cilju čuvanja njegove izvornosti, okupljanje građana i školske omladine u cilju razvijanja i unapređenja kulturnog amaterizma i odgoja mladih, postizanje izuzetne kvalitete u prezentaciji folklora na prigodnim svečanostima, humanitarnim, privrednim i natjecateljskim nastupima, povezivanje sa pojedincima i udruženjima u BiH i drugim zemljama, zajedničko ostvarenje statusa osnovnog Udruženja, organizovanje stručnih savjetovanja i saradnja sa drugim udruženjima i institucijama iz domena folklornog stvaralaštva
Društvo radi i djeluje u tri sekcije: Folklorna sekcija, Horska sekcija i Sekcija izrade narodnih rukotvorina, vezanih za izradu narodnih nošnji, te organizira i predavanja na temu „Pomoć djeci u školstvu“. Do sada smo prisustvovali na svim važnim i značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu, gdje je bio dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Također je KUD Biser bio domaćin više međunarodnih festivala, na kojima su prisustvovala brojna folklorna društva iz zemlje i inostranstva. Članovi su CID-a međunarodne organizaciji folklora sa sjedištem u Ateni kao i Udruženja amaterskih kulturno umjetničkih društava BiH od 2007. godine.

 

Kulturno umjetničko društvo ”Vrnograč”

Kulturno-umjetničko društvo „Vrnograč“ osnovano je 1956. godine. Osnivanjem KUD-a osnivačima je bio osnovni cilj da okupe omladinu i stariju populaciju kako bi ih motivirali za rad u kulturno-zabavnom segmentu života, jer u to vrijeme u Vrnograču nije bilo kulturnih događanja pa je samim tim i život bio monoton i jednoličan. Da se okupljanje pokazalo ispravnim uslijedilo je i prvo priznanje što su ga u Vrnograč donijeli članovi dramske sekcije sa takmičenja u Bihaću za izvedbu pozorišnog djela „Otmica djevojke“ u kojem su publici pokazali dio običaja odnosno kako se živjelo nekada u ovim krajevima.
Kroz rad KUD-a u kasnijem periodu najveći pečat su dali članovi folklorne sekcije koji su svojim dobrim radom ponijeli ime „Vrnograč“ diljem bivše Jugoslavije, te su osvojili mnogobrojna vrijedna priznanja, koja danas krase vitrine društva. Kroz društvo je prošlo mnogo članova starosne dobi od 7 – 80 godina koji su svojim aktivnim radom ostavili neizbrisiv trag i dali poseban pečat društvu. Zahvaljujući tome, društvo je poznato gdje god se pojavi sa izvornim koreografijama „Trlje“ i „Kina“ u kojima se na upečatljiv način govori o životu i radu u Vrnograču. KUD „Vrnograč“ ima i stilizovane koreografije našeg naroda i drugih naroda koji su s nama živjeli u bivšoj Jugoslaviji, a za svaku koreografiju posjedujemo i odgovarajuću nošnju. Poslijednjih deset godina društvo je imalo jako puno nastupa na raznim festivalima folklora kako u Bosni i Hercegovini, tako i Hrvatskoj, Turskoj, Sloveniji i Austriji.

 

Udruženje Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Općinsko društvo Velika Kladuša

Općinsko društvo „Preporod“ Velika Kladuša je članica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini. Programski ciljevi Općinskog društva „Preporod“ Velika Kladuša istovjetni su sa ciljevima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, a jedan od osnovnih ciljeva je čuvanje i njegovanje kulturnog naslijeđa Bošnjaka na području Općine Velika Kladuša i njegovanje kulture i tradicije našeg naroda. BZK „Preporod“ Velika Kladuša je nestranačka i neprofitna nevladina organizacija. Svoj rad bazira na radu niza sekcija kao što su: folklorna, dramska, recitatorska, muzička, novinarska, historijska. BZK „Preporod“ Velika Kladuša počeo je sa radom 2002. godine. Svoj rad je nekoliko puta prekidao da bi ponovno obnovio svoj rad 2011. godine.

 

Udruženje za zaštitu kulturnohistorijske tradicije ”Stari grad Podzvizd”

Udruženje za zaštitu kulturno historijske tradicije „STARI GRAD PODZVIZD“ sa sjedištem u mjestu Podzvizd, općina Velika Kladuša, osnovano je dana 19.07.2009. godine, na održanoj Osnivačkoj skupštini u Podzvizdu sa namjerom očuvanja historijske i kulturne tradicije, te zaštite i promicanja prirodnih vrijednosti krajiškog zavičaja.
Udruženje „STARI GRAD PODZVIZD“ je formirano u skladu sa Zakonom i odlukom o osnivanju na bazi dobrovoljnog i slobodnog udruživanja građana, otvorenog tipa.
Djeluje i svoje osnovne ciljeve i programske zadatke ostvaruje na području Unsko – sanskog kantona u skladu sa Zakonom, Statutom i Programom rada. Od 17.08.2009. godine ima status pravnog lica upisom u Registar nadležnog Ministarstva Unsko – sanskog kantona.

 

Udruženje žena Mala Kladuša

Udruženje žena Mala Kladuša onsovoano je 8.4.2014. godine. Udruženje sačinjavaju članovi različite dobne skupine sa ukupno 98 članova do sada. Udruženje je nestranačka i nevladina organizacija posvećena pružanju pomoći od žena čiji cilj i jeste da odgovori osnovnim potrebama građana – žena Male Kladuše koje se ogledaju u kulturnim, ekonomskim, socijalnim, institucionalnim, obrazovnim, ekološkim, humanitarnim, zdravstvenim, kao i drugim ciljevima koje služe za razvoj i napredak žene u društvu.
Navedene ciljeve nastojimo ostvariti kroz održavanje humanitarnih priredbi, tradicionalnih sijela, izradom starih vezova – očuvanje kulturne baštine, odlaskom na sajmove, uređivanjem MZ-e, kao i saradnjom sa lokalnom zajednicom.

 

Udruženje žena „Ašik kaldrma“ Podzvizd

Udruženje žena „Svjetlost“ Vrnograč

Udruženje žena „Đul“ Crvarevac