Velikoj Kladuši potrebna pomoć oko migranata: Nadležni zasada bez odgovora na upite

Vanredna sjednica Zdravstvenog savjeta Općine Velika Kladuša održana je danas, a u povodu novonastale situacije sa migrantima iz zemalja Bliskog istoka kojih je u Velikoj Kladuši svakim danom sve više.  S obzirom da se migranti svakodnevno javljaju za zdravstvenu pomoć u Hitnu službu velikokladuškog Doma zdravlja, pružanje zdravstvenih usluga, kao i traženje uputa i instrukcija sa viših nivoa kako uspostaviti sistem da se ovaj problem stavi pod kontrolu, bili su glavne teme ove sjednice.

Kako je istakao direktor Doma zdravlja Velika Kladuša dr. Senad Okanović, ova Zdravstvena ustanova im pruža zdravstvene usluge iz humanih razloga, te je izvršila dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u prostorijama gdje migranti borave ili su boravili. Naglasio je da će Dom zdravlja i dalje nastaviti putem Službe Hitne pomoći pružati im pomoć i poduzimaće sve radnje na preventivnom djelovanju u zaštiti zdravlja stanovništva, a u smislu borbe protiv pojave bilo kakvih bolesti ili epidemije. Dr. Okanović je naglasio da se nadležne institucije, kako iz oblasti zdravstva tako i drugih oblasti, moraju uključiti u rješavanje problema i pomoći im.

Gdje su migranti sve smješteni, kakav status imaju, kao i njihovi lični podaci, nepoznanica su za članove Zdravstvenog savjeta i za Općinski organ uprave, kazao je predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Velika Kladuša dr. Enver Pehlić.

Načelnik općine Velika Kladuša Fikret Abdić je rekao da Općinski organ ne posjeduje nikakve zvanične informacije i podatke o migrantima i bez toga se lokalne službe ne mogu stavljati u funkciju rješavanja problema, bez prethodnih dopisa i instrukcija viših nivoa vlasti i nadležnih institucija. “Ne možemo amnestirati sve institucije sistema po pitanju problema migranata na području općine Velika Kladuša. Ministarstva vanjskih i unutrašnjih poslova BiH, te sve federalne i kantonalne institucije se moraju angažirati u riješavanje ovog problema. Bez obzira na upućene Urgencije za nadležno postupanje dosada odgovore nismo dobili. Država nas opet ignorira i prepušteni smo sami sebi“, naglasio je načelnik Abdić.

Savjet je zaključio da se pošalju Urgencije za nadležno postupanje za odgovor na zahtjev Laburističke stranke BiH koja se za pomoć obratila na veći broj adresa, kao i da se dopis svim nadležnim instiucijama uputi u ime Općine Velika Kladuša. Također, Savjet je podržao namjeru Doma zdravlja da nastavi u okviru svojih mogućnosti pružati zdravstvene usluge migrantima do pronalaska nekog drugog rješenja. Kako osigurati organiziran sistem pružanja pomoći migrantima u Velikoj Kladuši u smislu obezbjeđenja smještaja, prehrane i njihove evidencije, glavno je pitanje na koje bi nadležni trebali u što kraćem roku ponuditi odgovor.