U Velikoj Kladuši po prvi put održano „Veče dijaspore“

U Gradskom parku u Velikoj Kladuši u okviru manifestacije „Kladuški dani dijaspore 2015“ u srijedu, 29. jula održano je „Veče dijaspore“, koje je bilo posvećeno Kladuščanima iz dijaspore. Bila je ovo idealna prilika da se ukaže na važnost dijaspore, te uzajamne suradnje i uvažavanja s obzirom na činjenicu da je dijaspora veliki potencijal koji nije iskorišten u dovoljnoj mjeri i da treba raditi na većoj povezanosti dijaspore i njihove matične zemlje, odnosno rodnog kraja.

Ovaj događaj koji je realiziran kao kulturno – zabavno veče uz učešće velikokladuških kulturno-umjetničkih društva i udruženja žena sa prezentacijom tradicionalnih bh. jela i rukotvorina, okupio je veliki broj posjetilaca, a posebno građana iz inostranstva. U programu su učestvovala kulturno-umjetnička društava „Tono Hrovat“ i „Vrnograč“, Folklorna sekcija Osnovne škole „Podzvizd“, kao i članice udruženja žena „Mala Kladuša“, „Svjetlost“ iz Vrnograča i „Ašik kaldrma“ iz Podzvizda. Pored kulturno – zabavnog programa vrijedne žene, članice navednih udruženja žena iz Velike Kladuše su za ovu prigodu pripremile bogatu i raznovrsnu „Krajišku sofru“ sa velikim izborom tradicionalnih bh. jela u kojima su mogli uživati svi prisutni.

Kladuščani iz dijaspore izrazili su zadovoljstvo organiziranjem ovakvog događaja namijenjenog prvenstveno njima, ali i hranom, koja ih je, kako su kazali, vratila u neko staro dobro vrijeme.

Ovom manifestacijom ukazuje se na značaj svega onoga što su bh. građani u inostranstvu činili za rodni kraj, ali se njome oni i podstiču da nastave u svim društvenim segmentima pomagati svoj rodni kraj.

Kako je istaknuto, raznim aktivnostima u sklopu manifesatcije „Kladuški dani dijaspore“ nastoji se animirati dijaspora da se uključi u društveni život Velike Kladuše. Nakon „Večeri dijaspore“ Udruženje žena „Kladuščanke“ iz Velike Kladuše organiziralo je druženje za svoje članice i sve ostale zainteresirane građanke.

vecedijaspore2015-0 vecedijaspore2015-1 vecedijaspore2015-2 vecedijaspore2015-3 vecedijaspore2015-4 vecedijaspore2015-5 vecedijaspore2015-6