U ponedjeljak, 19. juna počinju radovi na cesti u ulici „Zuhdije Žalića“

Radovi na rekontrukciji i vraćanju u prvobitno stanje ulice „Zuhdije Žalića“ definitivno počinju u ponedjeljak 19. juna. Zaključak je to s danas održanog sastanka u općini Velika Kladuša kojem su prisustvovali predstavnici izvođača radova firme „Bujice“, predstavnici glavnog nadzora iz firme „Luis Berger“, predstavnici JP „Sliv rijeke Save“ i Direkcije cesta FbiH, te članovi PIT tima kojeg čine predstavnici općine Velika Kladuša. Najbitniji zaključak je da se s radovima počinje u ponedjeljak i da je rok za izvođenje radova oko 30 dana, a možda i kraći. Ismet Hušidić, savjetnik Općinskog načelnika i član PIT tima.

Predstavnik izvođača radova, direktor preduzeća Bujice, istakao je spremnost da radovi otpočnu u ponedjeljak i zadovoljstvo da će se cesta konačno završiti.

Izvođač radova danas je prezentirao i varijaciju troškova koje je načelno prihvatio i nadzorni organ, a odnose se na dodatne radove koji nisu bili dio prvobitnog plana. Ti radovi podrazumijevaju sekundarne priključke na glavni kolektor, izgradnju šahtova i kolektora odvodnje oborinskih voda. Njih je potrebno uraditi u ovoj fazi, da se u kasnijim fazama ne bi morala ponovno dizati cesta, istaknuo je Hušidić.

Konstrukcija finansiranja radova biće zatvorena iz tri izvora. Radove koji se odnose na oborinske vode finansiraće Direkcija cesta FBiH. Ostale radove finansiraće Općina Velika Kladuša putem dostupnih kreditnih sredstava preko PMU tima i Evropske investicione banke, dok će jedan dio troškova na sebe preuzeti izvođač radova.

Svi učesnici sastanka složni su da se ulica Zuhdije Žalića treba bez odlaganja vratiti u prvobitno stanje,  u što kraćem roku, ali ne na uštrb kvaliteta radova. Procjene su da bi se prvi sloj asfalta trebao položiti između 15. i 20. jula. Sastanku se pridružio i Općinski načelnik Fikret Abdić, koji je prisutne pozvao da se pridržavaju preuzetih obaveza u cilju okončanja ove faze radova u predviđenom roku.