TRADICIONALAN BOŽIĆNI PRIJEM KOD OPĆINSKOG NAČELNIKA

Povodom obilježavanja nastupajućeg Božića općinski načelnik Admil Mulalić zajedno sa saradnicima organizirao je danas tradicionalni Božićni prijem za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti, koji žive i rade u našem gradu.

Općinski načelnik je gostima uputio čestitke za Božić sa željama za dobro zdravlje i puno sreće u Novoj 2011. godini, te je naglasio da se ovakva druženja organiziraju za sve vjerske praznike, kako bi se pokazalo suosjećanje i bliskost sa svim sugrađanima. Goste je ukratko upoznao sa dosada uspješnim projektima, te o planovima za buduće projekte u ovoj godini. Prijem je protekao u srdačnom razgovoru i druženju. Nakon održanog prijema, svim gostima su uručeni prigodni pokloni.

Inače, Božić je praznik, sa dosta narodnih običaja, koji se i dan danas održavaju, a to su: polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, pečenje pečenice i sl. Da bi se hrišćani dostojno pripremili za Božić ustanovljen je post od 28. decembra do 6. januara uveče, koji nije tako strog kao uskršnji. On odgovara zimskom, godišnjem odmoru. Na Božić, ljudi se umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa: „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“.