Sastanak načelnika Abdića sa Delegacijom iz Hrvatske i Italije: razvojni projekti glavna tema razgovora

Geostrateški položaj i odlični uslovi za razvoj kako poljoprivrede tako i drugih grana privrede, bili su razlozi za današnju posjetu Velikoj Kladuši od strane Delegacije koju su činili Dragomir Bokan, sekretar Poslovnog kluba Jugoistočne Evrope, Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i Petar Škunda, menadžer hotelijerstva iz Italije. Primarni cilj njihove posjete bio je upoznavanje sa privrednim stanjem na području velikokladuške općine, realiziranim ali i planiranim projektima u svim sferama.

U Općinskom organu uprave ugostio ih je velikokladuški načelnik Fikret Abdić sa svojim savjetnicima,  te im predstavio aktuelno stanje u brojnim oblastima ali i ovdašnju poslovnu klimu.

„Mi služimo  kao servis onima koji žele ostvariti svoja poslovna nastojanja, ali pomažemo i izvoz. Cilj nam je povezivanje privrednika u Jugoistočnoj regiji gdje se nalazi i Velika Kladuša i svakako plan je da se dovedu investitori ovdje“, kazao je Bokan. Karafilipović je istakao da je ova posjeta bila jedan od prijedloga Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva jer im je plan da u narednom periodu sa veleposlanicima dođu i porazgovaraju o projektima od kojih bi imali korist obje strane. Alija Pozderac, međunarodni expert za turizam, marketing i ekologiju i stručni saradnik Općinskog načelnika, bio je inicijator ovog sastanaka koji po njegovim riječima, treba da poluči tome da se sa udruženim znanjem i energijom spriječi odlazak ljudi iz ovog kraja.

 Zajednički stav svih učesnika sastanka jeste da treba ljude vraćati u njihova rodna mjesta i da žive od svog rada i sa pristojnom plaćom. U tom pravcu i sve buduće aktivnosti Općinskog organa uprave će se poduzimati.