Predstavnici Općine V.Kladuša na sastanku u Bihaću u vezi projekta CEB II

U četvrtak, 29. juna u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Bihaću je održan sastanak na temu: Implementacija Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini  kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“ za općine Ključ, Velika Kladuša, Drvar i grad Bihać.

Ovim projektom Općina Velika Kladuša u trajno vlasništvo dobija objekat kolektivnog stanovanja sa 20 stambenih jedinica prosječne veličine od 50 do 60 m2, a vrijednost projekta u općini Velika Kladuša iznosi 727.896,00 EUR čime se osigurava i reguliše stambeno zbrinjavanje lica koja ne mogu riješiti stambeno pitanje po tržišnim uslovima.

Naime, Administrativno vijeće Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) odobrilo je Bosni i Hercegovini zajam u iznosu do 60 miliona EUR za financiranje Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja. Projekat stambenog zbrinjavanja provode Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica i UNHCR, a učešće lokalne zajednice ogledaće se kroz obezbjeđenje lokacije za izgradnju objekta, projektno-tehničke dokumentacije, pribavljanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole te priključenja objekta na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Sastanku u Bihaću prisustvovali su pored predstavnika Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, humanitarne organizacije CRS, predstavnici Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK i predstavnici općina Ključ, Velika Kladuša i grada Bihaća u kojima će se realizovati projekti. Na ovom radnom sastanku definisani su osnov, svrha, ciljevi, novčano učešće i obaveze između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK te obaveze Općine Velika Kladuša u toku realizacije projekta, kroz usaglašavanje teksta Sporazuma o saradnji na sprovođenju projekta. Naredni korak je potpisivanje Sporazuma od strane ministara Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Edina Ramića, ministara Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK, Hazima Kapića i načelnika Općine Velika Kladuša, Fikreta Abdića.