Poziv javnim ustanovama i preduzećima, školama, vladinim i nevladinim organizacijama, mjesnim zajednicama i građanima Općine Velika Kladuša

Općina Velika Kladuša planira i ove godine uzeti aktivno učešće u globalnoj volonterskoj akciji „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ koja je prvi put u BiH organizovana 2012. godine, a u kojoj je prošle godine učestvovalo 100 lokalnih zajednica, te više od 50.000 volontera. Koordinator za naš kanton će biti Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

Osim davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, razlog održavanja ove akcije u BiH je činjenica da u njoj postoji veliki broj divljih deponija koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Akcija „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ planira se sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele BiH, u subotu, 9. maja 2015. godine, sa početkom u 10:00 sati.

Budući da je cilj ove akcije zaštita čovjekove okoline, pozivamo javne ustanove, škole, vladine i nevladine organizacije, mjesne zajednice i građane Općine Velika Kladuša da se uključe u ovu aktivnost kako bi se očistile i uredile zelene površine, te sanirala divlja odlagališta otpada. Molimo sve zainteresirane za ovu akciju da do 07. maja 2015. godine dostave informacije o lokacijama na kojima žele provesti akciju, te o broju učesnika, kako bi blagovremeno mogli obezbijediti zaštitne rukavice, vreće za otpad, te sendviće i osvježenja za učesnike iste.

Ubijeđeni smo da zajedničkim zalaganjem i djelovanjem možemo doprinijeti stvaranju uvjeta za čistiju i zdraviju okolinu na području općine Velika Kladuša.

 

S poštovanjem,

OPĆINSKI NAČELNIK

 Edin Behrić, mag. oec.