Potpisan prvi prekogranični projekat vezano za zaštitu i promociju kestena

„Zaštita i promocija kestena“ naziv je vrlo značajnog projekta kojeg će u narednih 30 mjeseci, kao vodeći partner, realizirati Općinski organ uprave Općine Velika Kladuša zajedno sa partnerima iz BiH: Općinom Bužim  i Poljoprivrednim zavodom USK i partnerima iz R Hrvatske: Općinom Vojnić, Gradom Karlovcem i Centrom za šljivu i kesten iz Petrinje. Naime, Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić jučerašnjim potpisivanjem Ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Zagrebu ozvaničnio je početak implementacije ovog projekta kojemu je glavni cilj povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju.

U Hrvatskoj se relativno nedavno pojavila bolest kestenove ose šiškarice koja se u posljednje dvije godine proširila i na BiH. To je bolest koja se brzo širi, a kao posljedicu ima smanjenje prinosa i olakšava širenje drugih bolesti kestena, a sve zajedno može dovesti i do izumiranja određenih staništa kestena. Projekat će doprinijeti istraživanju i praćenju bolesti kestenove ose šiškarice  u ranoj fazi u BiH i tokom projekta kada se očekuje njeno značajno proširenje i kontrolno promatranje  u pograničnom području, kao i prijenos znanja i iskustava iz R Hrvatske na BiH.

Pojas kestenovih šuma nalazi se u prekograničnom području i iz tog razloga  zajedničke aktivnosti obje države su ključne kako bi se moglo adekvatno reagirati i smanjiti daljnja oštećenja. Kroz projekat će se poduzeti niz aktivnosti koji će imati značajan utjecaj na rješavanje ovog problema, a između ostalog planirana je izrada plana zaštite oštećenih stabala kestena, procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljanom području, razvoj GIS baze podataka, sadnja trajnih nasada kestena u Velikoj Kladuši, Bužimu i Vojniću u eksperimentalne svrhe, revitalizacija aleje kestena u Karlovcu, brojne edukcije i prezentacije, manifestacije, okrugli stoloevi i konferencije.Vrijednost projekta iznosi 589.558,39 EUR i od toga IPA grant je 501.124,61 EUR, a ostatak sredstava od 88.433,78 EUR podrazumijeva  finansijsko učešće partnera na projektu.

Više saznajte iz izjave voditelja projekta Općinskog organa uprave Općine Velika Kladuša Elvedina Miljkovića.

Glavne ciljne skupine su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta. Prekogranična dodatna vrijednost projekta su  zajedničke inicijative za borbu i uspostavljanje sistema protiv bolesti kestenove ose šiškarice. Posebno je važno napomenuti da je neophodno raditi na ovom problemu zajedno zbog šumskog pojasa kestenovih šuma koji se proteže uz granicu Hrvatske i BiH, što će biti ostvareno ovim projektom.

Implementacija projekta odvijat će se od jula mjeseca 2017. godine do kraja decembra 2019. godine.