Općinski načelnik i Presjedavajući vijeća sastali se sa članovima EUFOR LOT tima

Članovi odlazećeg EUFOR LOT tima, , smještenog u Cazinu kao i njihove kolege koje preuzimaju dužnost,  boravili su u oproštajnoj posjeti Općini Velika Kladuša. Domaćini zajedničkom sastanku s članovima EUFOR-a bili su općinski načelnik Fikret Abdić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Fikret Bašić. Rezimirajući dosadašnju saradnju sa lokalnom zajednicom i njenim predstavnicima članovi EUFOR tima izrazili su visok stepen zadovoljstva uz uvjerenje da će se dobra saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Uz zahvalu za dosad učinjeno i aktivnu ulogu EUFOR-a u društveno-političkim procesima na području općine Velika Kladuša, predstavnici općinskog organa uprave izrazili su uvjerenje da će EUFOR LOT tim nastaviti sporvoditi svoju misiju u interesu građana, te da će biti dio progresivnih promjena koje nas očekuju, istaknuto je.

Općinski načelnik Fikret Abdić je u svom obraćanju podsjetio na značaj prisustva  međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini, te na svoj prvi susret s vojnicima francuskog bataljona u jesen 1992. godine, koji je u to vrijeme građanima donio spas kao jedina veza s ostatkom Evrope i putem kojeg su se dopremali hrana i ostale potrepštine narodu ovog kraja.

Predstavnici EUFOR LOT tima koji stupaju na dužnost istakli su da je dio njihove misije prenijeti pozitivne priče potencijalnim investitorima o mogućnostima ulaganja u općinu, dok je načelnik Abdić istakao da općina Velika Kladuša trenutno nije spremna za investitore. Prije toga potrebno je da Općina i javna preduzeća zajednički sačine platformu za buduće djelovanje investitora. U tom pravcu, kako je istakao načelnik Abdić, potrebno je riješiti pitanje glavnih resursa općine Velika Kladuša, a to su Agrokomerc, Saniteks, Grupeks i Kladušnica, koji će nakon toga biti prilika da investitori zajedno s radnicima i lokalnom zajednicom ostvare progres. Općinsko vijeće Općine Velika Kladuša prvo je donijelo odluku o reviziji privatizacije ovih preduzeća, a zašta je zakonski osnov u Zakonu o reviziji privatizacije. Bez toga nema većih rezultata ekonomskog progresa, naglašeno je.