Općina potpisala Ugovore sa 120 velikokladuških stipendista

Ove godine Općina Velika Kladuša stipendiraće 120 velikokladuških studenata. Svečanost potpisivanja Ugovora između Općine i stipendista održana je u subotu 24. juna u Gradskoj sportskoj dvorani. Na svečanosti prisutnima su se obratili predsjedavajući OV Fikret Bašić, savjetnica Općinskog načelnika Edina Abdić Pleho i predsjednica Komisije za dodjelu stipendije Emina Ćehić, a u ime studenata prisutne je pozdravila Azra Hilić Huskić. Ove godine na raspisani korkurs za dodjelu stipendija javilo se 162 studenta, a prema odluci Općinskog vijeća dodjeljeno je 120 stipendija u iznosu od 200 KM mjesečno za akademsku godinu, rekla nam je Emina Ćehić, predsjednica  Općinske komisije za dodjelu stipendija.

Na prijedlog Općinskog načelnika Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Pravilnik o stipendiranju, čije je usvajanje omogućilo da se pristupi potpisivanju Ugovora sa studentima, rekla je Edina Abdić Pleho, savjetnica Općinskog načelnika, koja je izrazila i nadu da će ovakvi potezi lokalne vlasti usporiti odlazak mladih ljudi sa područja općine.

Izdvajanjem 240 000 KM godišnje za stipendiranje, Velika Kladuša i dalje spada u sami vrh općina u BiH. Zadovoljstvo dobijenom stipendijom izrazila je i studentica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Edna Čović, koja smatra da će joj stipendija znatno olakšati dalji studij.

Od 120 ovogodišnjih stipendista 70% su žene, najveće broj stipendista dolazi sa Bihaćkog i Sarajevskog univerziteta, a najviše zastupljeni su Ekonomski i Pedagoški fakultet. Procentualno najviše ovogodišnjih stipendista su studenti prve godine studija, a ima i znatan procenat studenata sa master studija. Posljednjih desetak godina, Općina je za stipendiranje studenata iz Budžeta izdvojila preko 2,5 miliona KM, što je značajna suma s obzirom na visinu Budžeta općine.