Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša

U povodu 23. februara, Dana općine Velika Kladuša, u subotu, 22. februara, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj su, osim vijećnika, prisustvovale brojne zvanice, među kojima načelnici i gradonačelnici iz općina USK-a, susjednih općina i gradova Republike Hrvatske, poslanici u višim nivoima vlasti, te predstavnici javnog, kulturnog i nevladinog sektora Općine Velika Kladuša. Nakon intoniranja državne himne i izvedbe dvije kompozicije Gradskog ženskog hora „Tono Hrovat“ svečanom skupu obratila se predsjedavajuća Općinskog vijeća, Edina Abdić koja je podsjetila na značaj obilježavanja 23. februara.

Čestitajući svim građanima Dan općine Velika Kladuša, općinski načelnik Edin Behrić sumirao je urađeno u prošloj godini, te naglasio da će napori Općinskog organa uprave u narednom periodu biti usmjereni ka osnaživanju općine u ekonomskom, privrednom, socijalnom i drugim segmentima, a za ostvarivanje ovih zadanih ciljeva naročito će se raditi na zajedničkoj saradnji sa susjednim općinama i gradovima R.Hrvatske i USK-a. Nakon prigodnog obraćanja Općinskog načelnika i Predsjedavajuće vijeća uručena su općinska javna priznanja, Februarska nagrada, Plaketa i Zahvalnica Općine, a koje je Općina dodijelila zaslužnim pojedincima i pravnim subjektima.

Za doprinos u razvoju Općine u oblasti medicine i zdravstvene zaštite građana Općine Velika Kladuša najviše općinsko priznanje, Februarska nagrada, ove godine dodijeljena je prim. dr. med. Rizahu Grahoviću, koji je svoj četrdesetogodišnji radni vijek proveo u Velikoj Kladuši. Ove godine Odlukom Općinskog vijeća dodijeljeno je pet Plaketa Općine, i to preduzeću„Bašo” za doprinos u razvoju općine u oblasti poduzetništva, zapošljavanja i razvoja kooperativnih odnosa, Irfanu Šabiću (posthumno) za doprinos u razvoju općine u oblasti kulture, sporta i rada sa mladima, Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize za doprinos u razvoju općine u oblasti unapređenja invalidske zaštite, ljudskih prava, socijalne zaštite i promovisanja prava, potreba i mogućnosti paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, zatim Dervišu Dedi Ponjeviću za doprinos u razvoju općine u oblasti humanitarnog rada, ostvarivanja i unapređenja ljudskih prava, te Velmiru Zahiroviću, za doprinos u razvoju općine u oblasti sporta i rada sa mladima.

Ovom prilikom su dodijeljene i Zahvalnice Općine i to: SZR „Auspuh servis“ Velika Kladuša, Esmeraldi Hodžić, Eminu Pandžiću, Hajrudinu Muhamedagiću, Emi Nadarević, Miralimu Hašiću, Hati Veljačić, Građevinskom odboru za izgradnju ulične rasvjete za ulice Đure Pucara Starog, Fišića most i Rudarski put, Islamu Hušidiću, te Fatimi Žalić. Jedanaesta Zahvalnica Općine koju je dodijelio općinski načelnik dodijeljena je Šeri Družiću iz Bosanskog Petrovca za poseban lični doprinos u razvoju lokalne zajednice u oblasti provođenja javnog reda i mira, lične i imovinske sigurnosti građana, ostvarivanje ljudskih prava, promocije moralnih i društvenih vrijednosti i jačanja međuljudskih odnosa.

Nakon obraćanja dobitnika najviših javnih priznanja Općine, prisutnima su se upućujući prigodne čestitke u povodu Dana općine obratili i neki od gostiju, dok su pismene čestitke radi nemogućnosti ličnog prisustva uputili mnogi, među kojima i predsjednik Federacije Živko Budimir.

Kako su istakli neki od gostiju, općina Velika Kladuša ima sve potencijale kako privredne tako i turističke da postane jedna od razvijenijih i ekonomski jačih općina BiH.

 


VIDEO PRILOG: