Održan prvi dio 14. redovne sjednice Općinskog vijeća: Nastavak za sedam dana

Prvi dio 14. redovne sjednice Općinskog vijeća općine Velika Kladuša održan je u četvrtak, 30. januara. Nakon duže rasprave većinom glasova vijećnika usvojeni su Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija, te Odluka o uslovima, obimu i načinu stipendiranja studenata u akademskoj 2013/2014. godini. Usvojenom Odlukom o uslovima, obimu i načinu stipendiranja studenata u akademskoj 2013/2014. godini u odnosu na prethodnu godinu povećan je broj stipendija sa 90 na 120, a iznos stipendije je smanjen sa 200 KM na 150 KM mjesečno.

Broj mjeseci za koji se vrši isplata stipendije je ostao isti. Odlukom je također definisano koji to studenti imaju pravo na stipendiju bez dodatnih uslova ili bodovanja. Svi studenti prve godine koji su u školskoj 2012/13. godini proglašeni učenicima generacije u srednjoj školi, svi studenti koji su u 2012/13. godini imali prosječnu ocjenu veću od 9,5, svi studenti koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na međunarodnim takmičenjima u znanju ili sportu u 2013. godini, svi studenti bez oba roditelja, svi studenti sa posebnim potrebama ili sa tjelesnim oštećenjem od najmanje 60%, kao i bez roditeljskog staranja, ostvarit će pravo na stipendiju u akademskoj 2013/14. godini.

Jednoglasno je usvojena Odluka o imenovanju Komisije za utvrđivanje rang liste kandidata za stipendiju Općine Velika Kladuša u akademskoj 2013/2014. godini. Uz ove materijale vijećnici su usvojili i nekoliko prijedloga i zaključak koji se odnosi na to da se pokuša iznaći mogućnost da se u narednoj akademskoj godini stipendiraju svi studenti sa područja velikokladuške općine.

Na sjednici jednoglasnu podršku vijećnika dobilo je još nekoliko materijala, Odluka o imenovanju Odbora za organizaciju i obilježavanje 23. februara, Dana općine Velika Kladuša, te Odluka o načinu formiranja cijena komunalnih proizvoda i usluga individualne komunalne potrošnje.

Podršku vijećnika dobili su i Program zajedničke komunalne potrošnje za period 01. januar – 31. decembar 2014. godine, te Operativni Program održavanja lokalnih cesta i gradskih ulica u zimskom periodu za 2014. godinu. Uz Operativni Program održavanja lokalnih cesta i gradskih ulica u zimskom periodu za 2014. godinu vijećnici su jednoglasno usvojili i tri amandmana uložena na Program, dok iste amandmane nije prihvatio predlagač materijala općinski načelnik Edin Behrić.

Nakon odrađenih osam tačaka 14. redovna sjednica Općinskog vijeća općine Velika Kladuša je prekinuta, a njen nastavak je zakazan za naredni četvrtak, 06. februar, u 10 sati. Snimak prvog dijela 14. redovne sjednice Općinskog vijeća općine Velika Kladuša emitovaćemo u našem programu u petak, 31. januara, od 10:10 h.

VIDEO PRILOG:

IZJAVA PREDSJEDAVAJUCE OV-A: