KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO „TONO HROVAT“

kud _tono hrovatKUD „Tono Hrovat“ Velika Kladuša, osnovan je 1952. godine i ima izuzetno dugu, bogatu i uspješnu tradiciju. Kud „Tono Hrovat“ djeluje pri JU Centra za kulturu i obrazovanje „Zuhdija Žalić“ Velika Kladuša.

Danas u KUD-u Tono Hrovat uspješno djeluje folklorna sekcija i to starija folklorna skupina na čelu sa rukovodiocem Irfanom Šabićem, mlađi ansambl pod rukovodstvom Anđe Melkić, ženska vokalna grupa koja izvodi tradicionalne izvorne pjesme i koju vodi Esma Bašić, te gradski hor koji je također vrlo uspješan i čiji je rukovodilac profesorica muzičke kulture, Lejla Džanić.

Folklorni ansambl KUD-a «Tono Hrovat» učestvovao je na mnogim smotrama, festivalima i drugim kulturnim manifestacijama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.

Svoj najveći uspjeh na jednoj međunarodnoj smotri postigao je na «MALTA INTERNATIONAL FOLK FESTIVAL 2004» osvajajući četvrto mjesto u ukupnom plasmanu i prvu nagradu za kostimografiju, pod nazivom «BEST COSTUME».

Najznačajnija turneja Folklornog ansambla realizirana je od 03. do 23. juna 2008. godine po Sjedinjenim Američkim Državama. U okviru ove turneje Folklorni ansambl učestvovao je na Prvom festivalu folklora u gradu Waterloo, a zatim je održao svoje koncerte u Des Moinesu, Čikagu i Waterloou.

Brojni su nastupi ovog društva u proteklim godinama kao što su nastupi na svim važnijim lokalnim manifesticajama u našem gradu te širom BiH u Ključu, Mrkonjić gradu, Brčkom, Odžaku, Bihaću, Bužimu, Mostaru, Bosanskoj Otoci, Zenici, Rahiću, susjednoj Republici Hrvatskoj u Ogulinu, Vojniću, Slunju, Zagrebu, Kumrovcu, Topuskom, Glini, Virovitici, Stubičkim Toplicama,  Sloveniji itd.

Gradski ženski hor osnovan je 2002. godine ima 25 stalnih članica. Kroz hor je prošlo oko 40-tak žena različite starosne dobi (od 15 do 60 godina). Repertar GŽH je vrlo raznovrstan, izvode se obrade sevdalinki, starogradske i klapske muzike, klasične horske kompozicije, kao i pjesme zabavnog i narodnog karaktera. Sve kompozicije izvode se u tri i četiri glasa. Nastupa na svim manifestacijama u gradu, priredbama povodom državnih i vjerskih praznika, a uzeo je učešće i na smotrama horova u USK i FBiH.

Redovni su učesnici i organizatori humanitarnih koncerata.