KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO ABC PODZVIZD

12. decembra 2009. godine, u okviru Udruženja “ABC Podzvizd” održana je Osnivačka skupština Udruženja na kojoj je između ostalog osnovana i sekcija Kulturno-umjetničko društvo “ABC” Podzvizd. 

Dugogodišnja želja da se pokrene jedna ovakva kulturna aktivnost napokon je realizovana. Stvorili su se minimalni uslovi kako bi se pokrenula ova aktivnost. Na Osnivačkoj skupšti  iizabrana je Skupština od sedamnaest članova, Upravni odbor sekcije KUD-a od devet članova, Nadzorni odbor od tri člana, te Sud časti od tri člana. Za predsjednika– rukovodioca sekcije izabran je nastavnik Asmir Čerkez, inače ceritificirani koreograf, a njegov zamjenik nastavnica Jasminka Pajazetović.

Novoosnovani KUD radi u prostorijama OŠ “Podzvizd”.  Usvojen je i Program rada folklorne sekcije, te zaključci da se formiraju i druge sekcije kulturno-umjetničkog stvaralaštva kao što su dramska, muzička, ritmička i druge sekcije koje bi svojim djelovanjem doprinosile kulturnoj aktivnosti našeg Podzvizda.

Nakon Osnivačke skupštine intenzivno se krenulo sa radom, te smo u svega tri mjeseca uspjeli uraditi koreografiju i nastupiti na Međunarodnoj   takmičarskoj smotri, za djecu,  “Zvuci Evrope” u Mrkonjić Gradu, koja je održana 10.04. 2010. godine. Ovim veoma značajnim i nadasve uspješnim nastupom( osvojene tri nagrade) naše Kulturno-umjetničko društvo je nadmašilo očekivane i zacrtane ciljeve prema kojima se očekivalo da se prvi nastup izvede krajem 2010. godine.

KUD “ABC” Podzvizd je najmlađe kulturno-umjetničko društvo na području općine Velika Kladuša. Osnovano je s namjerom da se prvenstveno mladi okupljaju i uče o narodnim običajima i plesovima Cazinske krajine, BiH i drugih zemalja.

Kontakt: Tel/fax: 037 718 923; mob. 061 742 226; E-mail: abcfolklor@gmail.com