KUD „VRNOGRAČ“

Kulturno-umjetničko društvo „Vrnograč“ osnovano je 1956. godine. Osnivanjem KUD-a osnivačima je bio osnovni cilj da okupe omladinu i stariju populaciju kako bi ih motivirali za rad u kulturno-zabavnom segmentu života, jer u to vrijeme u Vrnograču nije bilo kulturnih događanja pa je samim tim i život bio monoton i jednoličan. Da se okupljanje pokazalo ispravnim uslijedilo je i prvo priznanje što su ga u Vrnograč donijeli članovi dramske sekcije sa takmičenja u Bihaću za izvedbu pozorišnog djela „Otmica djevojke“ u kojem su publici pokazali dio običaja odnosno kako se živjelo nekada u ovim krajevima.

kud_vrnograc

Kroz rad KUD-a u kasnijem periodu najveći pečat su dali članovi folklorne sekcije koji su svojim dobrim radom ponijeli ime „Vrnograč“ diljem bivše Jugoslavije, te su osvojili mnogobrojna vrijedna priznanja, koja danas krase vitrine društva. Kroz društvo je prošlo mnogo članova starosne dobi od 7 – 80 godina koji su svojim aktivnim radom ostavili neizbrisiv trag i dali poseban pečat društvu. Zahvaljujući tome, društvo je poznato gdje god se pojavi sa izvornim koreografijama „Trlje“ i „Kina“ u kojima se na upečatljiv način govori o životu i radu u Vrnograču. KUD „Vrnograč“ ima i stilizovane koreografije našeg naroda i drugih naroda koji su s nama živjeli u bivšoj Jugoslaviji, a za svaku koreografiju posjedujemo i odgovarajuću nošnju.

Poslijednjih deset godina društvo je imalo jako puno nastupa na raznim festivalima folklora kako u Bosni i Hercegovini, tako i Hrvatskoj, Turskoj, Sloveniji i Austriji.

PREDSJEDNIK KUD-a

Mensur Sarajlija