Demant na saopćenje za javnost KSPP-a (Kladuške stranke privrednog prosperiteta)

Poštovani građani Velike Kladuše,

Za mene kao Općinskog načelnika ovo nije prvi ali ni zadnji put da moram braniti dostojanstvo Vas građana i naše Općine Velika Kladuša. S vremena na vrijeme, uvijek se pojave pojedinci koji svojim privatnim namjerama pokušavaju uskratiti ono što Vas pripada u skladu sa Ustavom, Zakonom i Odlukama Općinskog vijeća. Jučerašnje Saopćenje za javnost Kladuške stranke privrednog prosperiteta je primjer dovođenja u zabludu i iznošenja netačnih inforamcija i činjenica na račun Organa uprave.

Dozvolite mi prije svega da kažem da novoizbrani Vršilac dužnosti Predsjednika KSPP-a gosp. Senad Ogrešević, želi da sapere odgovornost sa sebe i svoje stranke za neistine koje se odnose na komunalni bod koji se usvaja od strane Općinskog vijeća. Komunalni bod na Sjednici Općinskog vijeća u decembru mjesecu nije se usvojio zbog KSPP-a i Vijećnika Safeta Dautovića i Kasima Golubovića, a svakako potpomognuti vijećnicima Laburističke stranke. Na toj sjednici donešen je zaključak da se formira Komisija koja će snimiti problematiku naplate i obračuna komunalne naknade za zadnjih 5 godina. Nakon analize Komisije, utvrđeno je da postoje svi elementi za povećanje boda komunalne naknade. Ja kao Općinski načelnik razumijevajući cjelokupnu privrednu situaciju na području BiH, a naročito općine velika Kladuša, nisam prihvatio mišljenje Komisije i rekao sam da ću predložiti Općinskom vijeću vrijednost boda koji se obračunava zadnjih 5 godina, a to je 0,003. Gosp. Senad Ogrešević govori da se pokušava uvesti veći bod, što nije tačno i nikad nije bilo u prijedlogu. Vijećnici KSPP-a traže da bod bude 0,002 i to ultimativno, to znači da će se manje razrezati i naplatiti 200 hiljada KM u Budžet Općine. Kao stranka ili kao vijećnici nisu jednim slovom rekli gdje će se namiriti ovih 200 hiljada KM, oni govore da privrednici plaćaju komunalnu naknadu, taksu, PDV, itd. Građani to nije istina. Prilikom kupovine proizvoda ili usluga u trgovinama, benzinskim stanicama, u supermarketima, u ViKu, u Komunalijama, u Elektrodistribuciji, oni sve fakturišu kroz račun izdat od tih firmi, a na njemu jasno piše sve. Građani općine Velika Kladuša, Vi ste zadnji u lancu koji plaćate i komunalnu naknadu, poreze , doprinose,  dobit firmi, plate radnika i amortizaciju njihovih objekata, sve vi plaćate. Građani ovo vam nikad nije niko rekao i pojasnio, uporno se provlači priča: privrednici plaćaju, privrednici oštećeni, itd, ali to nije istina. Vi građani ste oštećeni.

Vršiti pregovore oko boda bez finansijske analitike nije mudro, vršiti pregovore u Medžlisu IZ Velika Kladuša nije mudro, vršiti pregovore da se uskrate usluge građanima u vidu nasipanja puteva, krpljenja rupa, plaćanje računa za javnu rasvjetu, nije mudro. Šta ovo znači? Da je od mene traženo da je jedino rješenje obračun boda 0,002, ja kažem da to nije tačno i da to finansijski nije dobro za ovu općinu. Od mene je traženo da izbacim nasipanje puteva, krpanje udarnih rupa u gradu, da se izbaci stavka signalizacija u gradu.

Građani Velike Kladuše gdje je god u pitanju obaveze ili usluge koje trebaju ići prema vama, sa mnom oko toga pregovora nema. Braniću vrijednost boda od 0,003 zato što on finansijski ne utječe na poslovanje firmi na području naše općine i kao takav se primjenjuje zadnjih 5 godina. Braniću nasipanje puteva, krpanje udarnih rupa, održavanje javne rasvjete i priključivanje nove javne rasvjete, signalizaciju u našem gradu, sadnju novog cvijeća i drveća u gradskog parku, vazne za cvijeće koje su čak od 1983. godine u gradu. Građani zašto ovo govorim i zašto se za ovo zalažem? Zato što ste sve vi ovo platili i to vas slijeduje da se isporuči.

Ukoliko se dogodi i crni scenarijo, da u četvrtak ne bude usvojen bod za obračun komunalne nakdande, desiće se sljedeće: pošto Općinsko vijeće nije usvojilo bod to znači da nam je zabranilo izdavanje Rješenja za komunalnu naknadu, znači ovog prihoda mi nemamo od 01.01.2015. godine, a sve zbog ne usvajanja ovog boda. Kao Općinski načelnik dužan sam u skladu sa Zakonom o budžetu FBIH da izdam nalog za obustavu svih plaćanja i radova u domeni održavanja grada, javne rasvjete, gradske higijene, čišćenje parka, itd.

Građani žao mi je ako do toga dođe, Zakon me obavezuje na to, a zahvalite se onda stranci KSPP-a i ostalim vijećnicima koji ne usvoje bod, jer oni se na taj način javno deklarišu da ne žele da se vrate sredstva građnima koja ih po Zakonu pripadaju.                                                                                                                                         

S poštovanjem!

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Edin Behrić, mag.oec